Færøyene 2018

 

 Færøyene juli 2010 1082 Færøyene juli 2010 786  IMG_3134 

 

 

TUR TIL FÆRØYENE

 

Tema: Handverk, historie, kultur og natur

18.-25.juli 2018.

 

Avreise fra Bergen med direkte fly.

 

Sommerakademiet har i flere år arrangert spesielle reiser til landene rundt Nord-Atlanteren, til Island, Shetland, Færøyene, Isle of Man, Ytre Hebridene og Orknøyene. Dette som et ledd i å etablere og utvikle de forbindelser og nettverk som Sommerakademiet har opprettet i Vesterled innenfor kultur og handverk gjennom mange år.

 

Sommerakademiet tilbyr i år igjen en spennende og innholdsrikt tur til Færøyene. Her opplever man den fantastiske ville og uberørte naturen, gjestfriheten, det rike kulturlivet og ellers det som dette samfunnet har å by på av historie, mat, kunst og handverk.

 

Færøyene består av 18 større og mindre øyer omkranset av Nord-Atlanteren.

Historien begynner omkring år 625 med irske munker som de første bosettere. Disse ble fordrevet av norske vikinger som bosatte seg på øyene omkring år 825, og siden den tid har Færøyene hatt en historisk og nær forbindelse til Norge.

 

 IMG_3035  Færøyene juli 2010 174      IMG_2907

 

Færøyene er et fargerikt og friskt annerledes feriemål, her finnes storslått natur med steile fjell, forrevne klipper og mange øyer. Det er en opplevelse å se de mektige irrgrønne fjellene speile seg i det spesielle lyset.

 

Tusenvis av elver og fosser renner ned over de bratte fjellsidene og mengder av sauer beiter i de samme fjellene. Færøyene betyr Saueøyene og når en har vært der forstår en den betydningen.

 

Færøyene har en lang rekke fine kulturminner. Vi skal besøke og se bygda Kirkjubø, som i middelalderen var bispesete og dermed det åndelige og kulturelle senter på Færøyene og med sterke bånd til Norge. Her ligger også den eldste kirken som stammer fra middelalderen, vi får høre historien om dette spennende stedet som i dag fortsatt er kongsgard og der kong Sverre ble fødd.

 

  IMG_3041  IMG_1907  Færøyene faeroeerne-gaard

 

Vi skal reise rundt med buss for å se mest mulig av den fascinerende naturen på Færøyene. Vi skal bo

på to steder, i Klaksvik og Torshavn.. I Torshavn tar vi inn på gjestehus/hotell som ligger sentralt midt i sentrum med kort vei til havnen og det som finnes av severdigheter. Klaksvik er fiskeri hovedstaden og den nest største byen, her bor vi i to netter på Fiskerheimen som i dag er omgjort til hotell.

 

Torshavn er en liten innholdsrik by med god atmosfære, her finnes en sjarmerende og fargerik bebyggelse. De små og smale gatene og de fargerike husene gjør byen unik.

Torshavn regnes for å være verdens minste hovedstad.

 

Et av verdens eldste parlament, Tinganes, ligger i Torshavn, dette skal vi se nærmere på. Vi skal gå omkring i den gamle delen av byen der parlamentet ligger. Vi skal vandre mellom de historiske, sjarmerende og flotte gamle sorte malte og røde trehusene. Vi går inn mellom smitt og smau og føler på atmosfæren som rår i den historiske delen som i dag er gamlebyen.

 

 

 

Færøyene juli 2010 618   Færøyene 1  2011 400      IMG_1777

        

 

Klaksvík, den nest største byen ligger på en av Nordøyane, her skal vi se oss omkring og vi treffer lokalbefolkningen og får høre litt av byens historie. Vi skal se innom kirken i Klaksvik som er den største på Færøyene.

 

Vi skal en tur innom vevstuen og ellers se hva folk i området holder på med innen kunst og handverk.  Vi får en smak av mat spesialiteter og konsert spesielt arrangert for oss.

På en reise til Færøyene kommer man ikke utenom sau og ull. Sauene beiter i de steile fjellsidene, de er fargeklatter mot det grønne saftige gresset. Disse sauene er av de gamle korthalerasene, spelsauer med røtter fra Norge og Island. De er hardføre og tåler å gå ute hele året. De har lang og glansfull ull.

 

Ulla var i si tid en viktig eksportvare for Færøyene. I dag er det ca. 75000 vinterfora sauer på Færøyene.

På vår tur langs land og strand vil vi se sauer helt i fjørekanten som spiser tang og tare, og vi ser og sauer på de høyeste og bratteste fjelltoppene.

Er vi heldig kan vi oppleve å se sauesanking fra fjellene, da kommer det sauer i hopetall ned fra de irrgrønne bratte liene.

 

 

 

Vi kan og få oppleve å se hvalfangst under oppholdet på øyene. I den senere tid har det vært stort innsig av hval. En opplevelse å se hvordan folket på Færøyene forvalter denne ressursen slik de har gjort gjennom generasjoner.

 

IMG_1706  Færøyene 1  2011 169  IMG_2974

 

Vi rekker også et besøk til Vestmanna, en liten bygd på vestkysten. Herfra drar vi på båttur langs de spektakulære Vestmannabjergene for å oppleve fjellgrottene og fuglefjella på vestsiden av Færøyene, en naturopplevelse en husker lenge. Her er huler og grotter så store at båter kan kjøre inni og ut av fjellet, denne turen er avhengig av værforholdene.

 

Et besøk til den spesielle bygda Gjògv er et ”must”. Mange har sikkert lagt til merke denne flotte bygden gjennom TV programmet ”Buzz Aldrin, hvor ble du av”.

Gjøgv er vel kjent for sin spesielle og helt naturlig flotte båthavn. Denne har naturen formet gjennom generasjoner, en opplevelse å gå fra toppen og ned alle trappetrinnene.

Vi får tid til å gå en tur i området og de sprekeste kan rekke å ta seg en liten fjelltur og virkelig få nyte den spektakulære utsikten.

I Gjøgv ligger også en meget fantasifull hage, her får en virkelig se hvor kreativ man kan være med enkle midler.

Vi spiser lunsj i Gjøgv, her får vi servert lokal mat produsert av lokale råvarer.

 

IMG_3212  Færøyene hester  IMG_3293

 

Nolsøy er den øyen som ligger nærmest Torshavn, her tar vi fergen ut og får oppleve dette spesielle samfunnet. Vi får høre om øyenes historie og litt om fugler som alltid har spilt en viktig rolle for folket på Færøyene blant annet når det gjelder mat.

 

Under vårt opphold stifter vi nærmere bekjentskap med ull og garnproduksjon og får se hva de produserer på Færøyene. Det blir anledning til å kjøpe med hjem flotte strikkeprodukter som jakker og den spesielle genseren eller som mange kaller for færøytrøya.

 

Folket på Færøyene har lange tradisjoner for bruk av ull. Den spesielle strikkedesignen er kjent langt utover Færøyene sine grenser. Ullen har gjennom generasjoner vært en meget viktig inntektskilde for folket på øyene.

 

 

 Færøyene fyr   Færøyene 1  2011 419   Færøyene Kirkjubøur   

 

 

 

Det vokser ikke mye trær i naturen på Færøyene men mye grønt og frodig gras. En kan se kvann vokse

flere steder, en gammel kulturplante- og medisin plante, mye brukt på Færøyene fra gammelt av til mat

og medisin.  Det vokser kvann i hagene tilhørende husene i den gamle delen av Torshavn. Dette og

mye mer skal vi oppleve på vår rundreise på Færøyene.

 

 

 

   Oppmøte på Flesland 18.juli kl 08:45  Lander på Flesland den 25.juli kl 10:15

 

 

    Tar forbehold om endringer som kan oppstå og påvirke pris eller turprogram.

 

 

Påmelding og mer informasjon:

Sommerakademiet

Karin Flatøy Svarstad

Tel: +47 95215399

E-mail: sa@somak.no

www.karinflatoysvarstad.com         www.sommerakademiet.com

Sommerakademiets side på Facebook oppdateres jevnlig.

 

 

 

  Færøyene 1  2011 145  Færøyene 1  2011 788  Færøyene Røykstovan Kirkjubøur    

 

Turen på 8 dager til Færøyene inkluderer:

 

Flybilletter fra Bergen til Færøyene tur/retur

Overnatting i dobbeltrom i Torshavn og Klaksvik (tillegg for enkeltrom)

Tur til Sandøy med rundtur og div. besøk på øyen.

Busstransport til flyplassen og på øyene

Besøk til flere kunstnere og handverkere.

Besøk og omvisning i Snaldan spinneri/ullvarefabrikk.

Besøk i vevstova i Klaksvik

Rundtur til flere av øyene og over store deler av Færøyene.

Båttur til Vestmannabjergene for å se fuglebergene, klippene og grottene

Kulturinnslag med lokale krefter, mat og musikk.

Omvisninger og div. inngangsbilletter

De fleste måltider og festmiddag, se eget dagsprogram

Norsk reiseleder på hele turen

Besøk i Kunstmuseet i Sandøy

Omvisning på Nolsøy og besøk i verkstedet til Jens Kjeld, fugleksperten på Færøyene,

Foredrag og lunsj på Nolsøy

Rundtur i Torshavn

 

 

 

Innbet: av depositum kr 2500,- til konto 0533 31 78860

Husk å merke innbetalingen med navn og Færøyene.

 

Innbet. og registrering av depositum bekrefter plassen på turen.

 

 Færøyene faeroeerne-nordeuropa Færøyene 1  2011 049  Færøyene juli 2010 268 

 

     

 

Sommerakademiet er medlem av Reisegarantifondet

 

 

 

   

       
        
                
                         

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

         

 

 

 

 

 

Sommerakademiet Karin Flatøy Svarstad
  Mobil: 95215399   E-mail: sa@somak.no